Review by Barbara Vujanović, Vjesnik, Zagreb, Croatian

Banalno efektno

U opusu njemačko-švedskog umjetnika Jarga Geismara komunikacija se navodi kao jedan od osnovnih postulata njegova iščiisvanja i razumijevanja. Školovan u Düsseldorfu i New Yorku, Geismar se izražava u širokom medijskom rasponu koji uključuje crtež, slikarstvo, instalacije i video radove.
Geismar se u Zagrebu predstavlja do 24. travnja u Galeriji PM izložbom, odnosno instalacijom »Koraci bez lica i teškoće orijentiranja«.
U prstenu Galerije PM razvio je instalaciju koju čine celofanski omoti kutija za cigarete. Svaki je omot postavljen okomito ispod svjetiljke, čija svjetlost projicira na zidove crteže, koji su na njima izvedeni u trima osnovnim bojama.
Jednostavno, efemerno, banalno, na granici da bi se proglasilo trikom, no efektnom i decentnom prostornom intervencijom, postignutom minimalnim sredstvima, postupno privlači pažnju gledatelja, navodi ga na obilazak prstena galerije. Kružno kretanje, praćeno odzvanjanjem koraka u specifičnoj akustici prostora, pogled uperen prema gore i svojevrsni efekt vitraja sugeriraju meditativno i duhovno ozračje svetišta.
Geismar je pri dolasku u Zagreb uočio izraziti pušački trend, što ga je podsjetilo na japansku prijestolnicu, gdje se također puno puši. U procesu rada odlučujuću ulogu ima filmsko bilježenje (također prisutno u Geismarovim projektima i izložbama), koje je usko povezano s crtežom.
Njime je oplemenio svakodnevni predmet i nešto tako štetno učinio lijepim i privlačnim. Poticanje društvene osviještenosti i angažiranosti nije izbačeno u prvi plan, već se sažima s estetskom i konceptualnom idejom djela. Na nama je odluka hoćemo li slijediti ili nećemo njegovu slojevitost, nenametljivost, suptilnost.


Barbara Vujanović